ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΗ MARYLIN..

Είμαι σινεφίλ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Επίσης υπήρξα μανιώδης συλλέκτρια. Είχα τόνους από αφίσες και φωτογραφίες ηθοποιών. Ήξερα τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, κρατούσα αρχεία με τους νικητές των Oscars. Το είδωλο μου φυσικά ήταν η Marilyn Monroe.

Ακόμα και όταν μεγάλωσα, εξακολουθούσα να ασχολούμαι με αυτά. Θυμάμαι μια σκηνή κάπου πριν το 2005 με εμένα καθισμένη στο τραπέζι της κουζίνας στη μικρή γκαρσονιέρα που νοικίαζα στο Ηράκλειο να προσπαθώ να οργανώσω τις φωτογραφίες της και να καθαρογράψω τα στοιχεία για τη ζωή και τον θάνατο της. Τόσο κολλημένη. Επίσης είχα CD με τα τραγούδια της, καμβάδες με τις φωτογραφίες της και κάρτ ποσταλ.

Σήμερα που ο καιρός είναι λίγο κρύος, και όντας αρρωστούλα, φόρεσα από νωρίς τις πυτζαμούλες μου και τη ρόμπα με τη κουκούλα – φατσουλίνι ζώου (τι εννοείς είμαι μεγάλη να μη φοράω παιδικά ρούχα; Αφού ΔΕΝ βρίσκω πυτζάμες στο νούμερο μου, το «extra small» και ψωνίζω στα εφηβικα για κορίτσια 12 ετών), και έβαλα να παρακολουθήσω ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Μarylin. Και να σκεφτείς ότι απόψε λογικά όλη η χώρα παρακολουθεί τη πρεμιέρα του Survivor 2. Θυμήθηκα λοιπόν τα αρχεία μου με το αμέτρητο υλικό που δυστυχώς κάποια στιγμή κάπου παράπεσε και πετάχτηκε αφού έκανα πέντε οδυνηρές μετακομίσεις στη ζωή μου. Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές παρακολουθώ την εκτυφλωτική Marylin με τη κατακόκκινη τουαλέτα να τραγουδάει «Τwo little girls from litttie Rock».

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ποιά ήταν η Marilyn Monroe. Γεννήθηκε το 1926 και πέθανε το 1962. Το πραγματικό της όνομα ήταν Norma Jeane. Είχε κάνει τρεις γάμους, είχε κερδίσει τρεις Χρυσές Σφαίρες και υπάρχον πολλές φήμες γύρω από το θάνατο της ο οποίος είχε κλείσει επίσημα ως αυτοκτονία. Δεν είναι οι πληροφορίες για τη ζωή της το θέμα του κειμένου. Απλά σαν θαυμάστρια θα ήθελα να πω μερικά πράγματα.

Σταρ γεννιέσαι δε γίνεσαι. Ακόμα και τα χρόνια που υπήρξε μελαχρινή, ο αέρας της, το αστραφτερό χαμόγελο της, χωρίς ίχνος τουπέ, με λίγο νάζι, τσαχπινιά και σπινθηροβόλο βλέμμα ήταν ο ορισμός του θηλυκού. Το σώμα της ήταν σε σχήμα κλεψύδρας και τα ρούχα έμοιαζαν πάνω της να έπαιρναν μια άλλη υπόσταση. Όλες αυτές οι ορδές των τάχα μου fashion victims και beauty influencer θα έπρεπε να πάρουν μαθήματα από τη θρυλική Marylin. Τα κομψά φορέματα της, τα απίστευτα πανωφόρια και καπέλα της, τα παπούτσια της, όλα ήταν μοναδικά. Μαγιό one-piece, κλασικά ριγέ φορέματα, flat σανδάλια, ταγέρ με γούνινο γιακά, pencil φούστες, καπαρντίνες, επικές τουαλέτες, κομψές γόβες, ψιλόμεσα σορτς και crop top μπλουζάκια. Δεν έλειπαν ποτέ τα γάντια και τα γυαλιά, ενώ τα μαντήλια που φορούσε στο κεφάλι, της έδιναν έναν αλλιώτικο αέρα. Καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Εφηύρε το στιλ με τις iconic εμφανίσεις της. Μέσα στην απύθμενη έμφυτη σεξουαλικότητα της είχε έναν μοναδικό συντηρητισμό.

Η πρώτη μέντορας της (όνομα δεν συγκράτησα καθότι τα ντοκιμαντέρ ήταν στα Εγγλέζικα, είμαι και αρρωστούλα είπαμε) είχε πει σε μια συνέντευξη της τα εξης: «την είχε φέρει ένας φωτογράφος στο πρακτορείο και είχε ένα καθαρό, αστραφτερό εκφραστικό πρόσωπο με ένα λευκό, καθαρό, αστραφτερό, σιδερωμένο φόρεμα. Τα μαλλιά της ήταν τόσο κατσαρά που που όταν έσκυβε, η κουαφ της έμενε όπως ήταν, δεν έπεφτε».

20180120_213543
Crop white cardigan- black shorts 1950

20180120_213347.png

20180120_213420
Ένα από τα αγαπημένα μου φορέματα της. Μπλέ με λευκά πουά. 1956

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο σε ένα κυκεώνα από φωτογραφίες (η πιο πολυφωτογραφημένη γυναίκα όλων των εποχών), δημοσιευμάτων και ντοκιμαντέρ, ανακάλυψα ότι όλες αυτές οι φράσεις που τις έχουν αποδώσει, στη πραγματικότητα δεν της είχε πει ποτέ. Να θυμηθώ να μη ξαναβάλω ποτέ φωτογραφία μου στο Instagram που να συνοδεύεται από κάποια δήθεν ατάκα της Marilyn.

1516542362217
Quotes που της έχουν αποδώσει, δεν τις έχει πεί ποτέ!

Έψαξα λοιπόν στις ταινίες της να βρω ατάκες. Στα βιαστικά ξεχώρισα τις παρακάτω.

 

20180121_154019
The Asphalt Jungle 1950

20180121_23591320180121_154713

Ακολουθεί μικρή χαζή εξομολόγηση: Καθότι τη θαύμαζα τόσο, πολύ μελέτησα τις φωτογραφίες της και μετά με τη Sony cyber-shot compact μου φωτογραφήσα τον εαυτό μου σε πόζες όπως τις δικές της. Εννοείται το αποτέλεσμα ήταν απλά καλούτσικο. Ποιά να συγκριθεί μαζί της.

Γιατί λοιπόν θαυμάζω τη Μέριλιν; Γιατί ήταν ένα παθιασμένο, ταλαντούχο κορίτσι με μια θλίψη στα υπέροχα μάτια της.

Γιατί όταν τα κινηματογραφικά στούντιο της φέρθηκαν χωρίς σεβασμό αναγκάζοντας την να παίζει ρόλους μόνο pin up glamour girl και πληρώνοντας την ψίχουλα βρήκε τη δύναμη να φύγει και να ιδρύσει τη δική της εταιρία «Marilyn Monroe productions».

Γιατί έκανε τον κόσμο να ασχολείται μαζί της για πάνω από μισό αιώνα.

Γιατί πολύ απλά όταν βλέπω τις ταινίες της κολλάω.

Θα κλείσω με μια φράση της Ella Fitzgerald: » She was an unusual woman, a little ahead of her times, and she didnt know it».

 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΜÂ℘ìÅ ΦÂΝØΥ℘ÅΚΗ QuéeΝì    

4 σκέψεις σχετικά με το “ΓΙΑΤΙ ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΗ MARYLIN..”

  1. Απλά, ΥΠΕΡΟΧΗ και μπράβο σου για το εξαιρετικό αυτό αφιέρωμα! 😀
    Έχω παρακολουθήσει πολλά ντοκιμαντέρ με τη ζωή της και πραγματικά τη πόνεσε η ψυχή μου και για τη τρομερή της ανασφάλεια και για τα προβλήματα ύπνου που της κόστισαν τη ζωή της! Μου άρεσε επίσης γιατί ήταν «τροφαντή» κανονική γυναίκα!!! 😛
    Περαστικούλια Μαρία μου και γρήγορα στις επάλξεις! 😉

    ΑΦιλάκια ανεμοδαγμένα αλλά ζεστά! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Το κρυωλόγημα ευτυχώς ελαφρύ και απλά κάνουμε υπομονή να περάσει η βαρυχειμωνια. Αυτή τη στιγμή ο αέρας λυσσομανάει και με αγριέυει λίγο, ρίχνει και χαλάζι, λογικά αυριο θα παίξουμε χιονοπόλεμο. Αλλά δε μασάω και απλά περιμένω να περάσει.
      Η Μέριλιν ανέκαθεν υπήρξε το είδωλο μου οπότε μελετάω χρόνια τη ζωή της. Κρίμα που πίσω από τη λαμπερή εικόνα της έκρυβε τόσα δράματα απο τη παιδική της ηλικία. Και γιαυτο οδηγηθηκε στο να παίρνει τόσα φάρμακα. Τόσο ταλαντουχα και όμορφη.
      Ηταν θεα όσον αφορά την εμφανιση της, δςν θα την έλεγα τροφαντη αλλά ζουμερή. Ηταν πολυ αδυνατη απλα είχε σωματότυπο σε σχημα κλεψυδρας, Το απόλυτο θηλυκο κορμι. Καμπύλες στα σωστα σημεια!!!!ΓΙαυτο την εχω σαν πρότυπο. Υπέροχη.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε