ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΜΟΥ…

Σήμερα έφτιαξα ξυνόπιτες καθότι εξπέρ στο άνοιγμα φύλου από τα δeκατρία μου, και είπα να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη πολύ απλή αλλά νόστιμη συνταγή. Έτσι τις έφτιαχνε η γιαγιά μου η Μαρία (Γλιγόρενα).

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει

Ελαιόλαδο, μια κουταλιά (της σούπας).

Μια πρέζα αλάτι

Λίγο λεμόνι ή ξύδι (απαραίτητο για να γίνουν τραγανά και αφράτα τα πιτάκια)

Νερό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

Υπάρχουν πιτάκια με γέμιση κολοκύθα, με γλυκιά ή ξiνή μυζήθρα, με χόρτα της εποχής.

Στη σημερινή συνταγή θα βάλω ξινή μυζήθρα.

20180216_163440
Κολοκύθα γλυκιά , χόρτα εποχής και ξυνή μυζήθρα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο αλεύρι να δημιουργηθεί ένα βουναλάκι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μια κουταλιά λάδι, αλάτι και λεμόνι (ή ξύδι). Μετά ρίχνουμε νεράκι (ένα ποτήρι περίπου) και ανακατεύουμε. Βάλτε χεράκι μη φοβάστε. Και εδώ τώρα, ανάλογα με το πόσα πιτάκια θέλουμε να φτιάξουμε, ρίχνουμε νεράκι και αλευράκι όσο πάρει για να φτιάξουμε τη ζύμη που χρειαζόμαστε. Να μην είναι ούτε μαλακή ούτε σκληρή. Να είναι «στετή». Να μη κολλάει δηλαδή οταν την ανοίγουμε με τον πλάστη. Και όταν πατάμε το δάχτυλο μας πάνω της να βουλιάζει.

 

 

27545410_749474958576849_2078876988589576002_n

Βήμα 1: Όταν έχουμε έτοιμη τη ζύμη, κόβουμε μεγάλα κομμάτια στρογγυλά σαν μπαλάκια όπως στη φώτο

 

27655412_749474981910180_8780470187402499514_n

ΒΗΜΑ 2: Ανοίγουμε το κάθε κομματάκι ζύμης να γίνει όσο πιο μεγάλο γίνεται.

 

27751749_749475005243511_3056022860971288914_n

ΒΗΜΑ 3: Το φύλο που έχουμε ανοίξει, το χωρίζουμε με μια οριζόντια νοητή γραμμή στη μέση. Στο μισό κομμάτι του φύλου ακουμπάμε απαλά (να μη το κόψουμε) το στόμιο ενός ποτηριού για να σχηματιστούν ομοιόμορφοι κύκλοι.

 

27545646_749475035243508_4021099060451863809_n

ΒΗΜΑ 4: Στους κύκλους που σχηματίσαμε βάζουμε γέμιση από τη ξυνομυζήθρα μας.

 

27867335_749475061910172_4174235543092931179_n

ΒΗΜΑ 5: Σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλου τη γέμιση να μη «κρυώσει». Χε χε.

 

27655122_749475088576836_6348137016130367904_n

ΒΗΜΑ 6: Έτσι όπως είναι σκεπασμένο, με το ποτηράκι μας πατάμε το κάθε βουναλάκι με τη γέμιση και κόβουμε τα πιτάκια μας.

Τα πιτάκια είναι έτοιμα. Επαναλαμβάνουμε με όλη την υπόλοιπη ζύμη μας.

28238957_754308571426821_7375054862969819928_o

ΒΗΜΑ 7: Τα ακουμπάμε πάνω σε ένα ύφασμα που να μην έχει χνούδια για να μη κολλήσουν πάνω στη ζύμη. Το χαρτί κουζίνας απαγορεύεται γιατί κολλάει. Η γιαγιά μου έβαζε ένα λινό καρέ από τα κεντητά της, πάνω στη κνισάρα της (μεγάλο κόσκινο με λεπτή σήτα) μέχρι να τα τηγανίσει σε καυτό ελαιόλαδο.

Το θεώρησα παιχνίδι αυτό το κείμενο. Λέω σιγά, μερικές φωτογραφίες με το κινητό και βουαλά. Κι όμως, είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψεις βήμα βήμα τη συνταγή.

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, βγαίνουν αρκετά αφράτα αρκεί να ΜΗΝ ξεχάσετε το ΛΕΜΟΝΙ (ή ξύδι).

27710077_749502361907442_8015637954678773268_o

Ελπίζω να σας άρεσε.

Καλή σας επιτυχία

Σας φιλώ

ΜÂ℘ìÅ ΦÂΝØΥ℘ÅΚΗ QuéeΝì    

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s